Arhívum: december, 2010

zsiguli

veteranzsiguli.hu

Szerző: vighjoe Kategória: Hírek - News

veteranzsiguli

Kedves Látogató!

Ezen oldal látogatói egy időutazáson vehetnek részt egy olyan korszakba, amelynek egyik meghatározó jármű márkája a ZSIGULI.

A Zsiguli egy Volga menti hegy nevét viselve 1967-ben indult útjára. Miközben a gyár épült, s az első széria elhagyhatta a futószalagot, TU-154-es repülőgép karcolta az eget, melynek szimulátorát egy teremnyi katódcsöves, többtonnányi elektromos berendezés (az akkori számítógép) vezérelte. Az emberi szem által alig látható magasságban, a Concordot is megelőzve először húz kondenzcsíkot a világ első hangsebességnél gyorsabb utasszállító repülőgépe, a TU-144-es. A VAZ 2106-os, a negyedik új típus megjelenésével egy időben műszaki rajzolók papírra vetik, a Buran űrrepülőgép terveit a világűr meghódítására…..

www.veteranzsiguli.hu

Kis kutakodás után találtam rá erre az autóra, mely egy Orosz szerző remekműve, sajnos név szerint nem tudom ki is Ő,
de köszönettel állok előtte, hogy ennyi munkát beleölt ebbe a modellbe. Sajnos a fülek hiányoznak az ábrákról, de
profi modellezőknek nem jelenthet gondot a feladat. A mellékelt rar file tartalmazza az összeállítási útmutatót és a
alkatrészeket. Remélem mindenkinek jó szórakozást nyújt, aki van olyan vállalkozó kedvű, hogy neki veselkedik,
és rászán pár órát az elkészítésére.

Modell letöltése

Meg fogom tudni hol lehet kapni ilyen modelleket, mert lenne rá kereslet szerintem, mindenki elbütykölgetne vele.

Lada 2105, 2107 és VFTS
RallyeClassic, 1:24

A hazai rali bajnokságban a WRC-k idejében is közönség-kedvencnek számító “Típusról” lesz most szó ebben a “rövid” bemutatóban. Ezt az imádatot a nézők körében a hátsókerék-meghajtással vívták ki ezek az autók…

Lada versenyautók sorozata…
Először a Lada 21074-ről beszélnék, amivel párhuzamban megemlítem a Lada 2105-öst, majd a szöveg végéhez közeledve bemutatom a Lada VFTS jellegzetességeit is, mivel a kaszni kivételével többségében azonos alkatrészekből áll össze a három makett.
Mindhárom típus minden alkatrészét kézzel faragta egy miskolci fiatalember, Bocsi Attila, aki ezek után műgyantából öntötte a teljes maketteket. Ráadásként a matricákat is Ő rajzolta meg, méretezte, majd készítette el vízzel áztatható matricalapra. Saját “gyártású” a makettek (kétnyelvű) összeállítási rajza is, melyekben apróbb “hibák” azért előfordulnak (néhány alkatrész helye (számomra) nem volt egyértelmű).

Lada 2105, 21074

Már a dobozokon is látszik, hogy kisszériás, egyedi gyártású makettekről van szó, mely készletekben kb. 50 alkatrész található. Ezek a Ladák többségükben A csoportos versenyautók (voltak), de néha feltűntek N csoportosként is. A makett természetesen a “brutálisabb” verziót örökíti meg…

A 2105-ös dobozában kettő, míg a 21074-eshez négy dekoráció van.
Az alkatrészeket, mivel minden műgyanta, alaposan meg kell csiszolni, majd zsírtalantani a festés előtt. Erre azért van szükség, mert a formaleválasztó szilikon megmarad a felületeken, így nem tapad meg a festék rendesen. A zsírtalanításhoz etil-acetátot alkalmaztam, ami elpárolog a felületekről. Főleg a karosszériánál ajánlott a megfelelő előkészítés a fényezés előtt. A nagyobb sorjákat szikével, a kisebbeket finom csiszolópapírral lehet eltávolítani, míg a lyukakat tömíteni kell. A tömítés akár pillanatragasztó befolyatásával és megfelelő elcsiszolásával is megoldható. Az ajtóréseket pedig szike vagy tű segítségével lehet kitisztítani. Csak ezek után következik az alapozás, majd a fényezés, amit én autófestékkel oldottam meg.

A vékonyabb alkatrészeknél arra kell vigyáznunk, hogy ne törjenek el, amikor leválasztjuk az öntőcsonkokról. Vannak kissé eldeformálódott alkatrészek is a dobozban, de ezt “kijavíthatjuk” melegvíz, vagy hajszárító segítségével, mert a gyanta hőre lágyuló anyag. Amennyiben nem festjük be az illesztési pontokat, úgy könnyebben tudjuk egymáshoz ragasztani a felületeket. A Ladák érdekessége a külföldi műgyanta makettekkel szemben az, hogy nem egy sima lap az alváz, amihez rögzítjük a kerekeket, hanem futómű is található az autó alatt. Ennek egységei felismerhetőek, viszont pontatlanok. A kipufogócső részei nem illeszkednek egymáshoz és a hátsó lengéscsillapítóknak rejtélyes helyre került a ragasztási pontja.

Az oldalablakokat átlátszó műanyagból, míg a szélvédőket vákuumformázott áttetsző anyagból vághatjuk megfelelő méretre.
Az első lámpák is vákuumformázottak, a hátsók átlátszó gyantából készültek, amiket festeni kell “clear” festékekkel.

Az utastér tartalmaz minden versenyautóra jellemző alkatrészt, kivéve a biztonsági övet, ami semmilyen formában nincs a készletben. Ezt pótolhatjuk festéssel, vagy más autóból maradt fotómaratott övvel.

Lada VFTS

A nézők kedvenceinek számító Ladák lassan kezdtek “elfogyni” a mezőnyből, így újra feltűntek a H csoportos autók között a Lada VFTS-ek. Ezekre az autókra is a látványos, “bevállalós” közlekedés a jellemző, valamint az utánozhatatlan hangjelenség, ezért is várják a pálya mellett álló szurkolók annyira Őket.
A vilniusi tuningműhelyben (a rövidítés, valahogy így: Vilnius Fabrik Tuning Sport) készült raliautók a klasszikus B-s időket idézik…

A VFTS-hez három magyar és egy orosz dekorációt mellékelt a RallyeClassic készítője. Az általam összeépített autóhoz pedig megrendelésre új matrica szett készült.
A Ladák közül ez a makett készült el először, majd ebből lett visszaalakítva a kaszni “kockalámpásra”.
A makett teteje kissé domborúbbra sikerült, mint az igazié. A jellegzetes szélesítések és a csomagtartó légterelője pedig egyben vannak a kasznival, nekünk külön csak a tetőspoilert kell felragasztani.

Ezeknél a maketteknél a festési táblázat színei nem minden esetben egyeznek meg a valósággal, ezért érdemes fotókat, videókat keresni az összeépítendő autókról. Erre azért is szükség lehet, mert a rajzokon nem minden matrica helye van jelölve.

Összegzés: egyszerűsített, de komoly megjelenésű, sok munkát, kreativitást és kézügyességet igénylő, egyedi makettet kaphatunk, majd építhetünk össze gyűjteményünkbe, melyből nem hiányozhat egy ilyen jellegzetes, sokak által szeretett versenyautó, mint a Lada sorozat legalább egy típusa…