Meg fogom tudni hol lehet kapni ilyen modelleket, mert lenne rá kereslet szerintem, mindenki elbütykölgetne vele.

Lada 2105, 2107 és VFTS
RallyeClassic, 1:24

A hazai rali bajnokságban a WRC-k idejében is közönség-kedvencnek számító “Típusról” lesz most szó ebben a “rövid” bemutatóban. Ezt az imádatot a nézők körében a hátsókerék-meghajtással vívták ki ezek az autók…

Lada versenyautók sorozata…
Először a Lada 21074-ről beszélnék, amivel párhuzamban megemlítem a Lada 2105-öst, majd a szöveg végéhez közeledve bemutatom a Lada VFTS jellegzetességeit is, mivel a kaszni kivételével többségében azonos alkatrészekből áll össze a három makett.
Mindhárom típus minden alkatrészét kézzel faragta egy miskolci fiatalember, Bocsi Attila, aki ezek után műgyantából öntötte a teljes maketteket. Ráadásként a matricákat is Ő rajzolta meg, méretezte, majd készítette el vízzel áztatható matricalapra. Saját “gyártású” a makettek (kétnyelvű) összeállítási rajza is, melyekben apróbb “hibák” azért előfordulnak (néhány alkatrész helye (számomra) nem volt egyértelmű).

Lada 2105, 21074

Már a dobozokon is látszik, hogy kisszériás, egyedi gyártású makettekről van szó, mely készletekben kb. 50 alkatrész található. Ezek a Ladák többségükben A csoportos versenyautók (voltak), de néha feltűntek N csoportosként is. A makett természetesen a “brutálisabb” verziót örökíti meg…

A 2105-ös dobozában kettő, míg a 21074-eshez négy dekoráció van.
Az alkatrészeket, mivel minden műgyanta, alaposan meg kell csiszolni, majd zsírtalantani a festés előtt. Erre azért van szükség, mert a formaleválasztó szilikon megmarad a felületeken, így nem tapad meg a festék rendesen. A zsírtalanításhoz etil-acetátot alkalmaztam, ami elpárolog a felületekről. Főleg a karosszériánál ajánlott a megfelelő előkészítés a fényezés előtt. A nagyobb sorjákat szikével, a kisebbeket finom csiszolópapírral lehet eltávolítani, míg a lyukakat tömíteni kell. A tömítés akár pillanatragasztó befolyatásával és megfelelő elcsiszolásával is megoldható. Az ajtóréseket pedig szike vagy tű segítségével lehet kitisztítani. Csak ezek után következik az alapozás, majd a fényezés, amit én autófestékkel oldottam meg.

A vékonyabb alkatrészeknél arra kell vigyáznunk, hogy ne törjenek el, amikor leválasztjuk az öntőcsonkokról. Vannak kissé eldeformálódott alkatrészek is a dobozban, de ezt “kijavíthatjuk” melegvíz, vagy hajszárító segítségével, mert a gyanta hőre lágyuló anyag. Amennyiben nem festjük be az illesztési pontokat, úgy könnyebben tudjuk egymáshoz ragasztani a felületeket. A Ladák érdekessége a külföldi műgyanta makettekkel szemben az, hogy nem egy sima lap az alváz, amihez rögzítjük a kerekeket, hanem futómű is található az autó alatt. Ennek egységei felismerhetőek, viszont pontatlanok. A kipufogócső részei nem illeszkednek egymáshoz és a hátsó lengéscsillapítóknak rejtélyes helyre került a ragasztási pontja.

Az oldalablakokat átlátszó műanyagból, míg a szélvédőket vákuumformázott áttetsző anyagból vághatjuk megfelelő méretre.
Az első lámpák is vákuumformázottak, a hátsók átlátszó gyantából készültek, amiket festeni kell “clear” festékekkel.

Az utastér tartalmaz minden versenyautóra jellemző alkatrészt, kivéve a biztonsági övet, ami semmilyen formában nincs a készletben. Ezt pótolhatjuk festéssel, vagy más autóból maradt fotómaratott övvel.

Lada VFTS

A nézők kedvenceinek számító Ladák lassan kezdtek “elfogyni” a mezőnyből, így újra feltűntek a H csoportos autók között a Lada VFTS-ek. Ezekre az autókra is a látványos, “bevállalós” közlekedés a jellemző, valamint az utánozhatatlan hangjelenség, ezért is várják a pálya mellett álló szurkolók annyira Őket.
A vilniusi tuningműhelyben (a rövidítés, valahogy így: Vilnius Fabrik Tuning Sport) készült raliautók a klasszikus B-s időket idézik…

A VFTS-hez három magyar és egy orosz dekorációt mellékelt a RallyeClassic készítője. Az általam összeépített autóhoz pedig megrendelésre új matrica szett készült.
A Ladák közül ez a makett készült el először, majd ebből lett visszaalakítva a kaszni “kockalámpásra”.
A makett teteje kissé domborúbbra sikerült, mint az igazié. A jellegzetes szélesítések és a csomagtartó légterelője pedig egyben vannak a kasznival, nekünk külön csak a tetőspoilert kell felragasztani.

Ezeknél a maketteknél a festési táblázat színei nem minden esetben egyeznek meg a valósággal, ezért érdemes fotókat, videókat keresni az összeépítendő autókról. Erre azért is szükség lehet, mert a rajzokon nem minden matrica helye van jelölve.

Összegzés: egyszerűsített, de komoly megjelenésű, sok munkát, kreativitást és kézügyességet igénylő, egyedi makettet kaphatunk, majd építhetünk össze gyűjteményünkbe, melyből nem hiányozhat egy ilyen jellegzetes, sokak által szeretett versenyautó, mint a Lada sorozat legalább egy típusa…