Itt a tél, téli gumik ladára

Szerző: vighjoe Kategória: Hírek - News

Aki még nem cserélte volna ki tükörradiál gumiját télire, mert esetleg még nem volt “kedve”,
vagy a Jézuska megelőlegezte neki az új cipellőket, esetleg csak spontán a biztosága miatt
dönt(ött) úgy, hogy cserél, itt egy kis segítség a sok közül.

Ha esetleg valaki használtra vágyik,  itt csemegézhet

ladagumik

A használt téli gumi a legtöbb esetben külföldi országokból érkezik hazánkba, s a szerelőműhelyekben lehet leginkább hozzá jutni. Többféle márka közül is választhatunk, bár nem ez a legelső szempont a használt téli gumi esetében. Hiába kapható a kedvenc márkánkból használt téli gumi abban a műhelyben, ahol vásárolni szeretnénk, ha az a gumi kevésbé jó állapotú, mint egy másik márkájú használt téli gumi.

Használt téli gumi esetében is kompromisszumokat kell kötni – éppen úgy, mint bármilyen más használt dolog vásárlása esetében.

A futófelület mélységén kívül még fontos szempont egy használt téli gumi esetében, hogy szimmetrikus legyen a kopása. A félre kopott autógumi arról árulkodik, hogy az előző tulajdonosának gépjárműve nem megfelelően volt beállítva a futómű tekintetében. Az ilyen használt téli gumi megvásárlása kerülendő.

Figyelni kell arra is, hogy a használt téli gumi nem szálszakadásos-e. Szálszakadásos gumiabroncsot se vásároljunk meg.

Az elöregedett, repedezett téligumi megvásárlása sem előnyös.

Ha sikerült választani, akkor a használt téli gumi lehetőség szerint ott kerüljön az autónkra, ahol azt megvásároltuk. A felszerelést követően a használt téli gumi mutathat még olyan hibákat, amiket addig nem lehetett észre venni, s jó esetben a szakember orvosolni is tudja azokat.

A téligumi anyaga más, mint a nyári gumi anyaga. A nyári gumiabroncs télen rideggé válik. A téli gumiabroncs pedig még -20C°-on is kellően rugalmas marad, és szükség esetén képes deformálódni, kenődni. Ezt egy használt téli gumi is tudja produkálni, ha még megfelelő értékekkel bír.
Viszont mindenképpen vissza kell cserélni a téligumikat nyárira, amint beköszönt a melegebb idő, mert a téligumi ez esetben igen hamar elkopik. Egy használt téli gumi hamar használhatatlanná válhat, ha melegebb időben is ezt használjuk…

(szerző: webter.eu)